Om
Här vill jag skriva om sådant som är angeläget för mig och målet är att göra någon publicering i månaden.
Jag som skriver heter Raimond Molander och är född 1957 i Ulricehamn, en stad i Sjuhäradsbygden, Västergötland. Staden har medeltida anor, precis som många andra orter landskapet Västergötland.
Redan på 1500-talet framträdde gårdfarihandlare i Sjuhäradsbygden. Dessa kom att kallas ”knallar”. Knallarna som vandrade runt i såväl Sverige som Norge hade via en särlagstiftning möjlighet att få ut speciella handelspass. Under sina vandringar bedrev de handel, något som annars bara var förbehållet städernas köpmän.
Kung Gustav II Adolf grundlade staden Borås 1621 (1622) för att legalisera knallarnas verksamhet, men också för att få in skatteintäkter från den omfattande gårdfarihandeln. Som kuriosa kan jag berätta att det bland knallarna kom att utvecklas ett hemligt talspråk (månsing), men även ett symbolspråk. Flera ord som fått spridning, blev till stockholmslang och används i svenskt vardagsspråk. Några ord som kan nämnas är fika=dricka kaffe, borsta=supa, fikaborst=kaffegök, lattjo=bra, fjälla=flicka, paj=rock, sno=stjäla, tjacka=köpa, stålar=pengar, tji=inte och häcka=uppehålla sig.
Många knallar bosatte sig även i Ulricehamn och på något sätt ligger det alltså i blodet att vara handelsman, även om jag på intet sätt är resultat av inavel. För farfarsfar föddes i Timmele ca 1 mil norr om Ulricehamn, farfarsmor föddes i Tryde socken en halvmil nordväst om Tomelilla i Skåne, farfar föddes i Timmele, farmor föddes i Södertälje i Södermanland, morfar föddes i Gustav Adolfs socken en halvmil norr om Habo i Västergötland och mormor föddes i Lane-Ryr ca 1 mil nordost om Uddevalla i Bohuslän.
Eftergymnasiala examina är såväl Diplomerad Marknadsekonom som Diplomerad Företagsekonom och en kandidatexamen i teologi från Uppsala universitet samt några fristående kurser bl.a i projektledning och grafisk design. Utöver det har jag haft förmånen att gå en UGL-kurs samt chefs- och ledarutvecklingsprogram hos MiL (Management i Lund) och SKAO (Svenska kyrkans Arbetsgivarorganisation).
Under mitt yrkesliv har jag arbetat med kommunikation, inköp, försäljning, affärs- och verksamhetsutveckling och ledarskap med därtill hörande budget-, resultat- och personalansvar inom JÄRNIA, Gerdmans Inredningar, Skånska Byggvaror, Cardo/Crawford Door, Svenska kyrkans Press/Berling Media och som egen konsult inom affärsutveckling. Funktionerna har varit produktchef, inköpschef, marknadschef, landchef samt annons- och upplagechef.
Under drygt sex år arbetade jag som verksamhetsledare och församlingsstrateg i Visby domkyrkoförsamling, bl.a inom Sjukhuskyrkan. Vidare med organisations-utveckling och grundande av en förskola. Sedan januari 2020 arbetar jag i Brännkyrka församling (Älvsjö). Först som kyrkvaktmästare i 1,5 år, sedan som tf administrativ chef i 1,5 år och sedan 1 mars 2023 har jag en roll som församlingsstrateg.